Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Kettlebells: τι λέει η επιστήμη;

"Τα kettlebells είναι ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό εργαλείο για να χρησιμοποιήσουμε στη στρατηγική μας, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος ή τα χρήματα επίσης. Με περιορισμένους πόρους, o αθλητής που έχει στρατηγική μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει το φυσιολογικό προφίλ του (σ.σ.: δηλαδή τη φυσιολογία του, το σώμα του) με τη χρήση των kettlebells."

Αυτά μας λέει η NSCA,...


ένας από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς γυμναστών και personal trainers των ΗΠΑ, προλογίζοντας ένα ενδιαφέρον άρθρο του κυρίου Guy Leahy CSCS,*D με τον πρωτότυπο τίτλο "Kettlebell Training: What Does the Science Say?"

Πιο ενδιαφέρον για μένα είναι το τι μας λέει ο ίδιος, γι' αυτό και μεταφράζω παρακάτω μια μικρή περίληψη του άρθρου του. Όσοι έχετε χρησιμοποιήσει kettlebells στην προπόνηση σας θα το βρείτε ενδιαφέρον, αλλά όσοι δεν τα έχετε πάρει στα χέρια σας ποτέ, θα έλεγα να το διαβάσετε οπωσδήποτε και μετά δοκιμάστε μια προπόνηση με kettlebells, ώστε να έχετε ιδίαν άποψη. Στο τέλος του άρθρου, καταθέτω και τη δική μου.


Η περίληψη του άρθρου:

"Ένας μικρός αριθμός από μελέτες φαίνεται να δείχνουν πως η προπόνηση με kettlebells μπορεί να αυξήσει την ισχύ και την εκρηκτική δύναμη. Για τη μέγιστη δύναμη, μόνο μια μελέτη έχει συγκρίνει άμεσα τα kettlebells στην προπόνηση αντίστασης, με την προπόνηση αντίστασης που έχει ως αποτέλεσμα υψηλές προσαρμογές. 


Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει ότι τα kettlebells είναι καλύτερα από ό, τι άλλοι τρόποι προπόνησης στη βελτίωση της δύναμης, της ισχύος και της αθλητικής απόδοσης. Τα μέτρια φορτία της σπονδυλικής στήλης που αναπτύσσονται κατά την εκτέλεση ασκήσεων με kettlebells, δείχνουν πως τέτοιου είδους ασκήσεις είναι ασφαλείς, εφόσον εκτελούνται με την κατάλληλη τεχνική. Τα kettlebells φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα για την αύξηση της αερόβιας ισχύος και της μέγιστης δύναμης. 



Πολύ περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει για να καθορίσει τα ακριβή προπονητικά οφέλη των kettlebells." 


Guy Leahy, MEd, CSCS, * D 
"Προπόνηση με Kettlebells: Τι λέει όμως η επιστήμη;"




Η άποψή μου, μετά κι από την ανάγνωση του πλήρους άρθρου, είναι λίγο διαφοροποιημένη από αυτό:


Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη συγκεκριμένη εργασία, η οποία λίγο-πολύ μας ξεκαθαρίζει 2 πράγματα:
- το πρώτο είναι πως, λίγη έρευνα έχει γίνει όσον αφορά στα kettlebells άρα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Όσο κι αν σας φαίνεται ίσως ασήμαντο, όλη η πρακτική σας, όσα κιλά σηκώνετε στο γυμναστήριο ή με τον προσωπικό γυμναστή σας, οφείλονται σε μακροχρόνιες έρευνες της επιστήμης της φυσικής αγωγής ή τέλος πάντων, έτσι θα έπρεπε να γίνεται 
- το δεύτερο που σημειώνει είναι ότι, απ' όσο γνωρίζουμε, τα kettlebells δεν προσφέρουν κάτι καλύτερο στο καθημερινό πρόγραμμα της προπόνησής μας, ώστε αυτά να αντικαταστήσουν κάτι άλλο, από το οποίο ίσως να μην είμαστε ευχαριστημένοι.

Από εκεί και πέρα όμως, εφόσον εκτελούμε σωστά τις -πολλές φορές- περίτεχνες ασκήσεις με τα kettlebells, κατά τη γνώμη μου, γιατί όχι; Μπορούμε να τα προσθέσουμε στην προπόνησή μας. 

Πιστεύω πως θα έχουμε μια σειρά από -μικρά ίσως ή μεγαλύτερα- οφέλη, όπως:
     - ποικιλία, που τονώνει το ενδιαφέρον μας στην προπόνηση και εννοείται πως μας βοηθά απλά να μη βαρεθούμε
     - ενεργοποίηση, "ξύπνημα" δηλαδή, νέων μυϊκών ομάδων, οι οποίες ήταν μέχρι τώρα ανενεργές, με ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και τον μεταβολισμό μας
      - καλύτερα αποτελέσματα στη σταθεροποίηση του κορμού και των αρθρώσεων γενικότερα, λόγω της ορμής και της ροπής δύναμης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων με kettlebells και της πλειομετρίας της κίνησής τους
     - εξοικονόμηση χρημάτων, στην περίπτωση που ασκούμαστε μόνοι μας στο σπίτι, αφού το ύφος των συγκεκριμένων ασκήσεων δεν απαιτεί να αγοράσουμε πολλά όργανα


Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τα παραπάνω είναι πως, ό,τι κάνουμε με τα kettlebells θα πρέπει να το έχει υποδείξει ο γυμναστής μας κι όχι ίσως κάποιος φίλος ή μια απλή εικόνα που είδαμε σε τυχαίο site. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει κι ο κύριος Leahy, χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε άριστα την τεχνική των ασκήσεων, ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Επίσης να είναι ασκήσεις που πραγματικά εκτελούνται ΜΟΝΟ με τα συγκεκριμένα όργανα, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα και πραγματικά οφέλη από αυτά κι όχι μια απλή παραλλαγή ασκήσεων που θα μπορούσαμε να τις κάνουμε με οποιοδήποτε άλλου είδους όργανο (π.χ. front squats, τα οποία εκτελούνται και με αλτήρες, μπάρα, σάκους, λάστιχα, το βάρος του σώματος κλπ κλπ).

Το πλήρες άρθρο: KB training: what does the science say?
Πηγή: www.nsca.com 
Μετάφραση: Train Yourself

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η άποψη του καθενός από εσάς, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε, με το εύστοχο και ουσιαστικό σας σχόλιο. Όλα είναι ευπρόσδεκτα, όταν θα διατυπώνονται με ευπρέπεια και χωρίς άκομψες φράσεις.